Agrest w diecie

Agrest należy do roślin spotykanych w stanie dzikim, a także uprawianych w Europie, Azji, Afryce i Ameryce Północnej. Pochodzi prawdopodobnie z regionu Himalajów. Jego owoce
w zależności od odmiany mają biały, zielony, żółty, aż po czerwony, a nawet bordowy kolor i mogą mieć kwaśny lub też bardzo słodki smak. Te smaczne owoce zawierają wartościowe dla zdrowia składniki odżywcze wpływające na pracę układu pokarmowego i odpornościowego. Warto je wprowadzić do swojej diety, zwłaszcza w okresie wakacyjnym, kiedy to przypada czas ich owocowania.

Właściwości zdrowotne.

Owoce agrestu są cennym źródłem witaminy C, E witamin z grupy
B oraz karotenu, jak również takich minerałów jak wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas. Zawierają dość duże ilości cukru, a także pektyny, garbniki, flawonoidy, antocyjany i serotoniny oraz takie kwasy organiczne jak: kwas winny, cytrynowy, czy jabłkowy oraz wiele innych substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu.

Agrest posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwbólowe, które wzmacniają układ immunologiczny, dlatego polecane są przy różnego typu infekcjach. Organizm chronią również zawarte w tych owocach substancje o działaniu przeciwutleniającym, które zwalczają wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju chorób nowotworowych oraz przedwczesnego starzenia się skóry.

Owoce zawierające malutkie pestki wpływają korzystnie na układ pokarmowy, regulują procesy trawienne i przyspieszają metabolizm. Wzmacniają pracę wątroby i działają żółciopędnie. Oprócz tego mają działanie moczopędne i wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych dla zdrowia substancji. Zmniejszają dolegliwości trawienne i żołądkowe, polecane są przy zaparciach, jak również w diecie osób odchudzających się. Ponadto poleca się ich spożywanie przy anemii, nadciśnieniu oraz artretyzmie.


Właściwości dla urody. 

Substancje odżywcze zawarte w agreście wpływają na wygląd i kondycję skóry, a ekstrakty z tych owoców wykorzystuje również kosmetyka. Szczególnym powodzeniem cieszy się olejek z pestek agrestu, który ze względu na swoje działanie ściągające, wygładzające
i ujędrniające jest używany do produkcji kosmetyków pozwalających na zachowanie młodego wyglądu. Olejek ten stosowany jest również do masażu oraz innych pielęgnacyjnych zabiegów kosmetycznych.


W diecie.

Agrest należy do produktów mało kalorycznych – 100 gram zawiera 41 kalorii. Aromatyczne i winne owoce doskonale nadają się na przetwory takie jak dżemy, powidła, konfitury, marmolady, kompoty i wina. Te suszone oraz w postaci kandyzowanej mogą stać się składnikiem deserów, czy przekąsek. Szczególnie wartościowe dla zdrowia są świeże owoce, które można spożywać na surowo lub przyrządzać z nich soki.  

 

Nasza Klasa Wykop

 

Dobierz idealną dietę dla siebie!


Założ konto!