Dieta Wzmacniająca

Liczba zachorowań na grypę lub podejrzenia zachorowania na grypę, tej zimy przewyższyła dwukrotnie ubiegły sezon. 
Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie informuje, że tylko w pierwszym tygodniu stycznia zarejestrowano 144 483 przypadków zachorowań. 
A końca zimy nie widać!?

Bez względu na to czy przebyłeś już grypę czy nadal starasz się przed nią uchronić, musisz pamiętać, że największym wrogiem wirusa jest styl życia który prowadzisz oraz właściwy sposób odżywiania.

Jeśli sumiennie się wysypiasz, pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych nie rezygnujesz z aktywności fizycznej, minimalizujesz stres - grypa tak łatwo Cię nie dopadnie!
Skupmy się więc na diecie która pozwoli Ci w zdrowiu przetrwać zimę.

Dieta wzmacniająca, aby mogła podnieść naturalną odporność organizmu powinna zawierać duże ilości witamin i składników mineralnych zawartych dziennej racji pokarmowej. Najważniejsze to: beta karoten, cynk, selen, Witamina A, E i C. 

Witamina C (kwas askorbinowy) chroni komórki naszego organizmu przed wolnymi rodnikami i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Aby jej działanie jednak było skuteczne niezbędny jest cynk, który dba o właściwe przemiany kwasu askorbinowego w organizmie, pomagając jednocześnie powrócić do zdrowia po już przebytej grypie.
Najwięcej Witaminy C znajdziemy w kiwi, cytrusach, papryce oraz naci pietruszki. Cynk natomiast znajdziemy w cebuli, zielonym groszku, chrzanie czy czosnku.

Witamina A i beta karoten mają bardzo silne działanie przeciw utleniające oraz chronią nas przed wniknięciem wirusów
Znajdziemy je w żółtkach jaj, mleku, maśle, marchwi, szpinaku, brokułach.

Witamina E odgrywa dużą rolę w wzmacnianiu  funkcji limfocytów B i T. Efektywność systemu immunologicznego wzrasta, witaminę E podajemy z selenem.
Szukaj ich w: orzechach, owocach morza, produktach pełnoziarnistych oraz olejach roślinnych.

Nie zapominajmy również o babcinych metodach na wzmocnienie odporności. W okresie jesienno zimowym w codziennej diecie nie może zabraknąć czosnku, cebuli i miodu.
Działają bakteriobójczo i grzybobójczo, zapobiegając infekcjom. Innymi słowy są naturalnym antybiotykiem chroniącym nas codziennie przed niechcianymi wirusami.








 

 

Nasza Klasa Wykop

 

Dobierz idealną dietę dla siebie!


Założ konto!