Stewia

Szukając środka zastępczego dla cukru, który nie tylko daje nam solidną dzienną porcję kalorii, ale ma także ogólnie negatywny wpływ na nasz organizm, można natknąć się na informacje o stewii. Jest to roślina określana mianem naturalnego słodzika. Jest znacznie słodsza od cukru, podaje się, że nawet czterokrotnie, chociaż praktycznie pozbawiona jest kalorii. Kupując produkt na bazie stewii trzeba jednak uważnie czytać informacje na etykiecie – związki słodzące pochodzące z tej rośliny mogą bowiem być łączone z nośnikami, które znacznie podwyższą kaloryczność produktu.



Zalety tej rośliny robią duże wrażenie. Może być śmiało stosowana jako substytut cukru w ciepłych i zimnych napojach czy wypiekach, jako że łatwo się rozpuszcza i jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Nie powoduje próchnicy zębów, co może być szczególnie ważne dla rodziców małych łasuchów. Dodatkowo mogą ją bezpiecznie stosować zarówno diabetycy, jak i osoby chore na fenyloketonurię. Można natknąć się nawet na wzmianki o jej przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym działaniu.



Trudno znaleźć informacje, o jakiejkolwiek potwierdzonej badaniami szkodliwości stewii. Od kilku lat dopuszczona jest do użytku w Unii Europejskiej, ale z jej właściwości od dziesięcioleci korzystają Japończycy, znani z dbałości o zdrowie. W Polsce stewię można było do niedawna  kupić tylko w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, ale obecnie jest już szeroko dostępna i to w wielu postaciach, np. płynie, tabletkach, saszetkach. Pasjonaci mogą ją spokojnie samodzielnie hodować w domowych warunkach.

 

Nasza Klasa Wykop

 

Dobierz idealną dietę dla siebie!


Założ konto!